Днес е Великден - един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват

...
Днес е Великден - един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват
Коментари Харесай

Какво се сервира на великденската трапеза

Днес е Великден - един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват на трапезата да участват боядисани яйца и козунак, само че да забележим какво още би трябвало да сложим на празничната маса.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се върви на посетители на родственици и фамилията чества с уместно похапване. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца наложително участват, тъй като алените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло .

 великден яйца Istock

Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове . Те най-често се подготвят в съботата преди огромния празник. Формата им е друга – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни знаци, стафиди, великденски яйца.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото . Това се свързва с обстоятелството, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все отново е допустимо да има и свинско или заешко.

Зелените салати са доста желани в композиция с агнешкото.

За десерт се вършат сладки с разнообразни форми и цветни украшения, както и разнообразни сладкиши .
 Великденските предписания на Катето Евро  Великденските предписания на Катето Евро  Великденските предписания на Катето Евро  Великденските предписания на Катето Евро
Украсата също играе значима роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, само че се погрижете да има и свежа и кокетна декорация.

Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са знак на дома и фамилията .

Красиво ще се получи, в случай че извършите комбиниране от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клончета. Можете да сложите и единствено букет от пролетни цветя, символизиращи възраждането на природата.

 великден Istock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР